VANÍLIA/CSOKI KRÉMDESSZERT
Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:
Glicinnel készítve kollagén forrás, támogatja a májat és cukorháztartást
Magnézium forrás
Minőségi zsiradék, A-vitamin (retinol) forrás
Gluténmentes, acelluláris szénhidrát, hidegen fogyasztva rezisztens keményítő forrás
Mézzel készítve kiváló antibakteriális étel

HOZZÁVALÓK:
Hozzávalók – vanília krém:
- Fél liter sűrű kókusztej
- 1,5 – 2 evőkanál tápióka- vagy burgonyakeményítő
- Fél bio citrom reszelt héja – a permetszerek a héjat érintik, emiatt hasznos a bio
- Fél citrom leve
- Vaníliarúd vagy vanília kivonat
- Édesítőszer ízlés szerint – glicin, stevia, eritrit, xilit vagy méz
- Vaj vagy tisztított vaj (ghee)
Hozzávalók – kakaós krém:
- Fél liter sűrű kókusztej
- 1,5 – 2 evőkanál tápióka- vagy burgonyakeményítő
- Kakaó – nem cukrozott
- Vaníliarúd vagy vanília kivonat
- Édesítőszer ízlés szerint – glicin, stevia, eritrit, xilit vagy méz
- Vaj vagy tisztított vaj (ghee)
ELKÉSZÍTÉS:
Vanília krém
Kevés kókusztejet elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a választott édesítőszert – ha mézet használunk, azt a főzés után adjuk csak hozzá, hogy minél kevesebbet veszítsen értékes hatóanyagaiból. Ha sikerült simára keverni, akkor hozzáadjuk a maradék kókusztejet, és egy fazékban feltesszük a tűzhelyre. Lassú lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, ameddig puding állaga nem lesz. Ekkor levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a vajat vagy tisztított vajat (gheet), és rövid ideig keverjük, hogy ne csomósodjon össze, és krémes állaga legyen. 10 perc után keverjük hozzá a citromlevet, citromhéjat és a vaníliát – valamit a mézet, ha azt választjuk.
Kakaó krém
Kevés kókusztejet elkeverjük a keményítővel és a kakaóporral, hozzáadjuk a választott édesítőszert – ha mézet használunk, azt a főzés után adjuk csak hozzá, hogy minél kevesebbet veszítsen értékes hatóanyagaiból. Ha sikerült simára keverni, akkor hozzáadjuk a maradék kókusztejet, és egy fazékban feltesszük a tűzhelyre. Lassú lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, ameddig puding állaga nem lesz. Ekkor levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a vajat vagy tisztított vajat (gheet), és rövid ideig keverjük, hogy ne csomósodjon össze, és krémes állaga legyen.
Miután kissé kihűltek a krémek, egymásra halmozzuk azokat. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatóak.