fbpx

VANÍLIA/CSOKI KRÉMDESSZERT

Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:

Glicinnel készítve kollagén forrás, támogatja a májat és cukorháztartást

Magnézium forrás

Minőségi zsiradék, A-vitamin (retinol) forrás

Gluténmentes, acelluláris szénhidrát, hidegen fogyasztva rezisztens keményítő forrás

Mézzel készítve kiváló antibakteriális étel

HOZZÁVALÓK:

Hozzávalók – vanília krém:

  • Fél liter sűrű kókusztej
  • 1,5 – 2 evőkanál tápióka- vagy burgonyakeményítő
  • Fél bio citrom reszelt héja – a permetszerek a héjat érintik, emiatt hasznos a bio
  • Fél citrom leve
  • Vaníliarúd vagy vanília kivonat
  • Édesítőszer ízlés szerint – glicin, stevia, eritrit, xilit vagy méz
  • Vaj vagy tisztított vaj (ghee)

Hozzávalók – kakaós krém:

  • Fél liter sűrű kókusztej
  • 1,5 – 2 evőkanál tápióka- vagy burgonyakeményítő
  • Kakaó – nem cukrozott
  • Vaníliarúd vagy vanília kivonat
  • Édesítőszer ízlés szerint – glicin, stevia, eritrit, xilit vagy méz
  • Vaj vagy tisztított vaj (ghee)

 

ELKÉSZÍTÉS:

Vanília krém

Kevés kókusztejet elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a választott édesítőszert – ha mézet használunk, azt a főzés után adjuk csak hozzá, hogy minél kevesebbet veszítsen értékes hatóanyagaiból. Ha sikerült simára keverni, akkor hozzáadjuk a maradék kókusztejet, és egy fazékban feltesszük a tűzhelyre. Lassú lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, ameddig puding állaga nem lesz. Ekkor levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a vajat vagy tisztított vajat (gheet), és rövid ideig keverjük, hogy ne csomósodjon össze, és krémes állaga legyen. 10 perc után keverjük hozzá a citromlevet, citromhéjat és a vaníliát – valamit a mézet, ha azt választjuk.

Kakaó krém

Kevés kókusztejet elkeverjük a keményítővel és a kakaóporral, hozzáadjuk a választott édesítőszert – ha mézet használunk, azt a főzés után adjuk csak hozzá, hogy minél kevesebbet veszítsen értékes hatóanyagaiból. Ha sikerült simára keverni, akkor hozzáadjuk a maradék kókusztejet, és egy fazékban feltesszük a tűzhelyre. Lassú lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, ameddig puding állaga nem lesz. Ekkor levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a vajat vagy tisztított vajat (gheet), és rövid ideig keverjük, hogy ne csomósodjon össze, és krémes állaga legyen.

Miután kissé kihűltek a krémek, egymásra halmozzuk azokat. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatóak.