RIZOTTÓ ALAPRECEPT
Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:
Az ízületek és a kötőszövetek számára szükséges kollagén típusokat is tartalmazza.
Egyéb aminosavakat is tartalmaz, például a bélfal számára kritikusan fontos glutamint és az egész test számára elengedhetetlen glicint.
Jó minőségű zsírokat tartalmaz.
Magas az ásványi agyag tartalma.
HOZZÁVALÓK: OPCIONÁLIS HOZZÁVALÓK:
- 5 dkg vaj vagy tisztított vaj
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 60 dkg rizottó rizs, de kerek szemű rizzsel is nagyon ízletes
- 1,5 dl száraz fehérbor – elhagyható
- 1 liter csontleves
- 1 közepes fej fehér hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma – ízlés szerint
- Zöldségek ízlés szerint – cukkini, sárgarépa, gomba, zöldborsó, padlizsán
- Tojássárgája – a krémes ízhatás fokozásáért
- Parmezán vagy más, lassan érlelt sajt – ha fogyaszthatunk érlelt sajtokat
- Hús vagy tengeri herkentyű – ízlés szerint
- Fűszerek ízlés szerint – sáfrány, citrombors, fehérbors
ELKÉSZÍTÉS:
A hagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben kókuszzsíron üveges állagúra sütjük. Hozzáadjuk a rizst, és együtt tovább pirítjuk 1-2 percig. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, és egy nagyon picit hagyjuk még sülni a rizzsel, de semmiképpen ne hagyjuk, hogy bármelyik összetevő is megpiruljon. Ha ezzel megvagyunk, felöntjük a csontlevessel, és hozzáadjuk a fűszereket, majd lassú lángon főzzük, ameddig a folyadék nagy része el nem forr. Ha nagyon autentikusan szeretnénk csinálni, akkor a csontlevet 1 dl-ként öntjük rá, és mindig megvárjuk, hogy elforrjon, mielőtt a következő adagot ráöntjük.
Ha már elég puha a rizs, és a csontlé is elpárolgott róla, öntsük fel a fehérborral. Amennyiben zöldségeket is szeretnénk hozzátenni, akkor ebben a szakaszban megtehetjük azt, így a zöldségek még zsengék maradhatnak, de egy kicsit meg tudjuk azokat fonnyasztani. A gombának sok idő kell, így azt érdemes a rizzsel együtt elkezdeni főzni, különben nehezebb lesz megemészteni, nem puhul meg eléggé.
Ha már a folyadék legnagyobb része elpárolog, akkor fedjük le az ételt, és hagyjuk, hogy még tovább puhuljon. Akkor lesz jó az állaga, ha egy kicsit szaftos marad, és ez a szaft sűrű, nyálkás állagú.
Tálalás előtt szórjuk meg kevés reszelt sajttal.
A krémes állag és a tápanyag többlet fokozása miatt kiegészíthetjük vajjal, és 1 tojás sárgáját is belekeverhetünk, amivel 1 percig még átmelegítjük – a tojásnak nem kell már megsülni.
A választott hússal vagy tengeri herkentyűvel tálalhatjuk.