fbpx

RIZOTTÓ ALAPRECEPT

Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:

Az ízületek és a kötőszövetek számára szükséges kollagén típusokat is tartalmazza.

Egyéb aminosavakat is tartalmaz, például a bélfal számára kritikusan fontos glutamint és az egész test számára elengedhetetlen glicint.

Jó minőségű zsírokat tartalmaz.

Magas az ásványi agyag tartalma.

HOZZÁVALÓK:                                                                                                                 OPCIONÁLIS HOZZÁVALÓK:

  • 5 dkg vaj vagy tisztított vaj
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 60 dkg rizottó rizs, de kerek szemű rizzsel is nagyon ízletes
  • 1,5 dl száraz fehérbor – elhagyható
  • 1 liter csontleves
  • 1 közepes fej fehér hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma – ízlés szerint
  • Zöldségek ízlés szerint – cukkini, sárgarépa, gomba, zöldborsó, padlizsán
  • Tojássárgája – a krémes ízhatás fokozásáért
  • Parmezán vagy más, lassan érlelt sajt – ha fogyaszthatunk érlelt sajtokat
  • Hús vagy tengeri herkentyű – ízlés szerint
  • Fűszerek ízlés szerint – sáfrány, citrombors, fehérbors

ELKÉSZÍTÉS:

A hagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben kókuszzsíron üveges állagúra sütjük. Hozzáadjuk a rizst, és együtt tovább pirítjuk 1-2 percig. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, és egy nagyon picit hagyjuk még sülni a rizzsel, de semmiképpen ne hagyjuk, hogy bármelyik összetevő is megpiruljon. Ha ezzel megvagyunk, felöntjük a csontlevessel, és hozzáadjuk a fűszereket, majd lassú lángon főzzük, ameddig a folyadék nagy része el nem forr. Ha nagyon autentikusan szeretnénk csinálni, akkor a csontlevet 1 dl-ként öntjük rá, és mindig megvárjuk, hogy elforrjon, mielőtt a következő adagot ráöntjük.

Ha már elég puha a rizs, és a csontlé is elpárolgott róla, öntsük fel a fehérborral. Amennyiben zöldségeket is szeretnénk hozzátenni, akkor ebben a szakaszban megtehetjük azt, így a zöldségek még zsengék maradhatnak, de egy kicsit meg tudjuk azokat fonnyasztani. A gombának sok idő kell, így azt érdemes a rizzsel együtt elkezdeni főzni, különben nehezebb lesz megemészteni, nem puhul meg eléggé.

Ha már a folyadék legnagyobb része elpárolog, akkor fedjük le az ételt, és hagyjuk, hogy még tovább puhuljon. Akkor lesz jó az állaga, ha egy kicsit szaftos marad, és ez a szaft sűrű, nyálkás állagú.

Tálalás előtt szórjuk meg kevés reszelt sajttal.

A krémes állag és a tápanyag többlet fokozása miatt kiegészíthetjük vajjal, és 1 tojás sárgáját is belekeverhetünk, amivel 1 percig még átmelegítjük – a tojásnak nem kell már megsülni.

A választott hússal vagy tengeri herkentyűvel tálalhatjuk.