fbpx

PAELLA ALAPRECEPT

Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:

Mikrotápanyag forrás – elsősorban ásványi anyagok forrása.

Antioxidáns: a rákban pl. astaxantin található.

Gluténmentes, celluláris szénhidrátforrás.

Kollagén alapanyagként szolgál, így javítja a belek, a bőr, az idegrendszer, az erek, a belsőszervek állapotát: glicin, halak, tenger gyümölcsei.

Hasznos zsírsav a szervezet számára.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 bögre rizottó rizs (de a kerekszemű rizs is megfelelő lesz)
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 l halászlé alaplé
  • 25 dkg tigrisrák vagy garnélarák
  • 25 dkg kagylóhús (de polip vagy tintahal is nagyon jó kiegészítő lehet)
  • 2 közepes db sonkahagyma
  • Fokhagyma ízlés szerint (kb. 3-4 gerezd)
  • 1 db chili (elhagyható)
  • 3 ek olívaolaj
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika

ELKÉSZÍTÉS:

Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a felkockázott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a chilit és a fokhagymát, valamint a rizst, és kissé megpirítjuk az egészet. Hozzáadjuk a füstölt paprikát, a sáfrányt, és a halászlével felöntjük. Alacsonyra vesszük a lángot, és lassan főzzük, ameddig meg nem puhul. Ha már úgy érezzük, hogy puha a rizs, fedjük le, és hagyjuk, hogy magába szívja a maradék levet. Ha kagylót használunk, azt 15 perccel a víz felforrása után adjuk hozzá a rizshez, és együtt főzzük tovább. Amennyiben főve szeretnénk a többi tenger gyümölcseit is megenni, ugyanúgy járjunk el, mint a kagylóval.

Aki szereti inkább grillezve enni a tintahalat és a rákot:

Kevés vajon tegyük oda sülni alacsony lángon a rákot vagy a tintahalat. Alaposan pároljuk át a kifőtt levében. Ahogy lefőtt róla a leve, süssük meg, de semmiképpen se legyen megégve.