HÁZI MÁJKRÉM
Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:
A kötőszövetek számára szükséges kollagéntípusokat, illetve egyéb aminosavakat is tartalmaz.
Extrém gazdag mikrotápanyagokban: A-vitamin (retinol formában), réz, cink, vas, kolin, B-vitaminok, C-vitamin, lutein, kalcium, foszfor, szelén.
HOZZÁVALÓK:
- 0,5 kg csirke, pulyka, liba vagy sertésmáj (ezek íze lágyabb, de más májak is használhatóak)
- Zsiradék
- 1 evőkanálnyi állati zsír a sütéshez
- 25 dkg zsiradék – vaj, tisztított vaj, vagy egyéb állati zsiradék
- Víz
- Só és bors
Opcionális köretek:
- Vöröshagyma
- Fűszerpaprika
- Friss paprika
ELKÉSZÍTÉS:
A májat kisebb darabokra vágjuk, és 1 evőkanálnyi zsiradékon egy picit megfuttatjuk, éppen csak annyira, hogy egy kicsit megfehéredjen. Ez után felöntjük egy kevés vízzel, és lassú tűzön, forrás után 20-25 perc alatt megfőzzük. Miután megfőtt, botmixerrel turmixoljuk össze, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a választott zsiradékot, és keverjük át alaposan botmixerrel, hogy szinte habos állaga legyen. Vajjal készítve lágyabb, krémesebb ízt kapunk, egyéb állati zsiradékkal karakteresebb íze lesz.
Amennyiben pikánsabb ízt szeretnénk, akkor pirítsunk meg egy kevés kockára vágott vöröshagymát. Amint üvegesre pirult, adjunk hozzá egy apróra vágott friss paprikát, valamint a felszeletelt májat. Amint megfehéredett a máj, hozzá adhatjuk még a fűszerpaprikát, és 20 perc alatt puhára főzzük, majd a fent leírtak szerint turmixoljuk össze a fűszerekkel és a zsiradékkal.