FŰSZERES SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:
Magas antioxidáns és vitamin tartalmú
Hidegen rezisztens keményítővé válik, és rostforrás lesz így a szervezet számára.
A-vitamin előanyag egyes embereknél – Béta karotin tartalma.
Kiváló kollagénforrás az ízületek és a kötőszövetek számára is.

HOZZÁVALÓK:
- 1 kg sütőtök
- 1 közepes burgonya
- 1 közepes sárgarépa
- Fél liternyi csontleves
- Néhány szeletnyi füstölt szalonna
- Citromos bors
- Só
- 1 narancs kifacsart leve
Opcionális kiegészítők:
- Natúr kölesgolyó, tökmag
- Ha nincsen vele gondja, akkor kecskesajt, juhsajt vagy egyéb hosszan érlelt tehénsajt
- Ha szereti, akkor kevés csípős paprika fűszer
ELKÉSZÍTÉS:
A sütőtököt 2 cm-es szeletekre vágjuk, és sütőben kb 150 fokon 1-1,5 órán át sütjük a füstölt szalonna darabokkal együtt. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy megégjen. Ha mégis megégett, az égett darabokat mindenképpen vágjuk le róla, mielőtt felhasználjuk. Közben daraboljuk fel a krumplit és sárgarépát, és főzzük puhára sós vízben. Amint készen van a sütőtök, a krumpli és répa, botmixerrel turmixoljuk össze, nem baj, ha egy kicsit darabos marad. Az összeturmixolt hozzávalókat tegyük fel a tűzhelyre, öntsük hozzá a csontlevest, a narancslevet, és főzzük együtt 5-6 percig. Adjunk hozzá a sót és a citromos borsot.
Tálaláskor ízlés szerint dobjunk bele néhány falat sajtot, néhány szem kölesgolyót, tökmagot, és szórjuk meg egy kevés csípős paprikával.