fbpx

FŰSZERES SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:

Magas antioxidáns és vitamin tartalmú

Hidegen rezisztens keményítővé válik, és rostforrás lesz így a szervezet számára.

A-vitamin előanyag egyes embereknél – Béta karotin tartalma.

Kiváló kollagénforrás az ízületek és a kötőszövetek számára is.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg sütőtök
  • 1 közepes burgonya
  • 1 közepes sárgarépa
  • Fél liternyi csontleves
  • Néhány szeletnyi füstölt szalonna
  • Citromos bors
  • 1 narancs kifacsart leve

Opcionális kiegészítők:

  • Natúr kölesgolyó, tökmag
  • Ha nincsen vele gondja, akkor kecskesajt, juhsajt vagy egyéb hosszan érlelt tehénsajt
  • Ha szereti, akkor kevés csípős paprika fűszer

ELKÉSZÍTÉS:

A sütőtököt 2 cm-es szeletekre vágjuk, és sütőben kb 150 fokon 1-1,5 órán át sütjük a füstölt szalonna darabokkal együtt. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy megégjen. Ha mégis megégett, az égett darabokat mindenképpen vágjuk le róla, mielőtt felhasználjuk. Közben daraboljuk fel a krumplit és sárgarépát, és főzzük puhára sós vízben. Amint készen van a sütőtök, a krumpli és répa, botmixerrel turmixoljuk össze, nem baj, ha egy kicsit darabos marad. Az összeturmixolt hozzávalókat tegyük fel a tűzhelyre, öntsük hozzá a csontlevest, a narancslevet, és főzzük együtt 5-6 percig. Adjunk hozzá a sót és a citromos borsot.

Tálaláskor ízlés szerint dobjunk bele néhány falat sajtot, néhány szem kölesgolyót, tökmagot, és szórjuk meg egy kevés csípős paprikával.