CSONTLEVES
Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:
Az ízületek és a kötőszövetek számára szükséges kollagéntípusokat is tartalmazza
Egyéb aminosavakat is tartalmaz, például a bélfal számára kritikusan fontos glutamint és az egész test számára elengedhetetlen glicint
Jó minőségű zsírokat tartalmaz
Magas az ásványianyag tartalma

HOZZÁVALÓK:
- 1-1,5 kg csontos, porcos, bőrös, velős alapanyag, belsőségek – marha, borjú, sertés, szárnyas, hal részei.
- Só, egész bors, esetleg szárított zöldségek az ételízesítő helyett
- Leveszöldségek: karalábé, sárgarépa, fehérrépa, hagyma, paprika és amit szeret – ízlés szerint, de ne legyen nagyon sok a sárgarépa, mert túl édes lehet a leves
- Levesbetét – vékonyszálú rizstészta vagy főtt burgonya, esetleg gluténmentes grízgaluska
ELKÉSZÍTÉS:
A csontos és a porcos részeket odatesszük egy nagy fazékba, és felöntjük vízzel. Nagyon alacsony fokozaton kezdjük el főzni, éppen, hogy csak gyöngyözzön a víz. ha elfő róla a víz, akkor pótoljuk. Szárnyasból 12, sertésből 18-24, legeltetett állatokból 24-36 órán át főzzük a levest. Az utolsó órákban érdemes beletenni a bőrös részeket és a belsőségeket. Az utolsó 1,5 órában tegyük bele a zöldségeket.
Amikor kész, a hús lefejthető, a velő kiüthető, zöldséggel és levesbetéttel – vékony szálú rizstésztával, üvegtésztával, gluténmentes grízgaluskával vagy főtt burgonyával – tálalható.
Pörköltek vagy más ételek, szószok alapleveként is használható.
Hűtőben több napig is eltartható. Kiporciózva mélyhűtőben tárolható. Javasoljuk, hogy főzzön belőle nagy adagot, fagyassza le, és használja felöntő víz helyett pörköltekhez, más levesek alapjaként, rizottóhoz, stb.