NÉMET KRUMPLISALÁTA
Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:
Hidegen (4-6 órányi hűtőben való hűtés után) fogyasztva segíti a megfelelő vércukor kialakítását – celluláris formájú keményítő.
A mustár enyhe csípőssége miatt segíti az emésztő enzim termelést.
Hasznos gluténmentes szénhidrát forrás.
A hagymák rostokat és antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak.
HOZZÁVALÓK:
- 0,5 kg burgonya
- 1 fej lila- vagy fehér hagyma
- 2 szál újhagyma/zöldhagyma (zöld végével együtt)
- 5 dkg császárszalonna
- 1 teáskanálnyi dijoni mustár
- 1 evőkanálnyi almaecet
- Ízlés szerint só és bors
- Kevés petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS:
A burgonyákat alaposan mossuk meg, majd héjastul öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Ezután szűrjük le, és várjunk, amíg kihűl.
A szalonnát kockázzuk ízlés szerint, tegyük serpenyőbe, és alacsony lángon pirítsuk, míg ki nem sül a zsírja. Ha szükséges, adhatunk hozzá kevés zsiradékot. Csak addig szabad sütni, ameddig nem kezd el megégni, ezért kell folyamatosan keverni.
A lilahagymát kockázzuk apróra, a szalonna kisült zsírjában dinszteljük üvegesre.
A megtisztított újhagymákat finomra karikázzuk.
A burgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk kockára vagy karikázzuk fel. A burgonyát egy nagyobb méretű tálba tesszük, hozzáadjuk a dinsztelt lilahagymát, a pirított szalonnakockákat, a finomra vágott újhagymákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá a mustár és az almaecet. Alapos keverés következik. Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk.