fbpx

SUSHI ALAPRECEPT

Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:

Mikrotápanyag forrás: kolin, B6-vitamin, A-vitamin (retinol), lutein, folsav, kálium, foszfor, jód, kálium.

Segíti a megfelelő vércukor kialakítását – a hideg rizsben található rezisztens keményítő prebiotikus hatással bír. A kollagén alapanyagként szolgál, így javítja a belek, a bőr, az idegrendszer, az erek, a belsőszervek állapotát: glicin, halak, tenger gyümölcsei.

Hasznos zsírsav a szervezet számára: omega 3 olaj, ecetsav.

Kiváló rost és antioxidáns forrás: alga, zöldségek, hűtött keményítő.

HOZZÁVALÓK 2 TEKERCSHEZ:                                                                                           OPCIONÁLIS KIEGÉSZÍTŐK:

  • 2 db nori lap
  • Főtt rizs – 3-4 nagyobb maréknyi – nyersen 1 bögrényi megfőzhető
  • Rizsecet – fél dl
  • Glicin vagy egyéb édesítő – 1 teáskanálnyi
  • Opcionális töltelékek: füstölt lazac, tonhal, tojássárgája, uborka, rák, tojásrántotta, avokádo, zöldségek
  • Wasabi,
  • gluténmentes szójaszósz,
  • gyömbér

ELKÉSZÍTÉS:

Készíthetünk frissen ragacsos rizst vagy pedig felhasználhatjuk az előző napi maradékot is.

Ragacsos rizs – vegyünk egy pohár sushi rizst vagy kerek szemű rizst. Tegyük oda jóval több vízben, mint amennyit egy normál főzésnél használnánk, kb. 4 bögrényit. Főzzük meg puhára, és hagyjunk rajta egy kisujjnyi vizet. tegyünk a fazékra egy konyharuhát, majd fedjük le. 30-40 perc után vegyük le a fedőt, és a konyharuhával a fazék tetején hagyjuk kihűlni a rizst. Ettől nagyon jó puha és ragadós lesz.

Az előző napi maradékot is érdemes felforralni vízzel, és lent leírt procedúra mellett ez is puhává és ragadóssá fog válni.

Fél dl rizsecetet keverjünk össze glicinnel, majd öntsük keverjük össze a rizzsel.

Amikor a rizs kihűlt, lehet kezdeni a tekerést. A norilapra szépen elegyengetjük a rizst, majd az egyik szélénél ráhelyezzük a tölteléket. Feltekerjük szorosan, majd a második norilapot is elkészítjük. Segítség lehet, ha alufóliára vagy folpacra tesszük a norilapot és annak segítségével tekerjük fel. 

Egyenlő, gusztusos darabokra vágjuk, majd megesszük.