fbpx

FERMENTÁLT ZÖLDSÉGEK

Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:

Természetes probiotikum.

Kiváló rostforrás.

Színanyagai antioxidánsként is támogatják a szervezetet.

HOZZÁVALÓK:

  • 1-1,5 kg választott zöldség – akár vegyesen is – itt fontos, hogy bio vagy háztáji legyen
  • 1 liter forralt víz
  • 20 gramm só
  • Fűszerek ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

A zöldség, amit választunk, fontos, hogy bio vagy háztáji legyen, mert a rajta lévő baktériumok fogják elvégezni a munkát a fermentálás közben.

Megmossuk a zöldségeket, de nem kell fertőtleníteni vagy túlságosan letisztítani. A héját rajta kell hagyni. Egészben vagy szeletelve is használhatjuk a zöldségeket.

Forraljunk fel 1 liter vizet és tegyünk bele 20 gramm sót. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl.

Az előkészített zöldségeket egy üres, alaposan átmosott üvegbe tesszük és felöntjük a sós vízzel, majd hozzáadjuk a választott fűszereket. Nagyon fontos, hogy a víz teljesen ellepje a zöldségeket, ne lógjanak ki a vízből! Érdemes leszorítani egy alaposan megmosott kővel vagy egy üveglappal.

Az üveget lefedjük – erre akár egy gumikesztyű is tökéletes megoldás lehet, de bármilyen fedő alkalmas.

Tegyük egy sötét, száraz helyre, és tegyünk egy nagyobb tányért vagy egy tálcát az üveg alá. Télen hasznos, ha melegben van. Nagyon fontos, hogy minden nap szellőztessük meg az üveget, hogy a keletkezett gázok ki tudjanak jönni. A gumikesztyű nyúlása sok gáz termelődését elbírja, így ha dolgozunk egész nap, ez lesz vélhetően a legjobb választás.

Amikor szellőztetéskor nem sziszeg az üveg, vagy a gumikesztyű már nem telik meg sok gázzal, akkor vélhetően készen van a fermentált, savanyított zöldségünk.