MENTES ZÖLDSÉGES TÓCSNI
Szervezetre gyakorolt pozitív hatásai:
Gluténmentes szénhidrát forrás.
Hidegen rezisztens keményítővé válik, és rostforrás lesz így a szervezet számára.
Kolin, B6- vitamin, A-vitamin, lutein.
Magas rosttartalom.
HOZZÁVALÓK:
- 1 közepes burgonya
- 1 közepes sárgarépa
- Fél közepes cukkini
- 1 tojás – ha valaki érzékeny a fehérjére, akkor mehet csak a sárgája. De tojás nélkül is elkészíthető. Ha tojás nélkül készítjük, javasoljuk az áztatott chia mag használatát.
- Néhány evőkanálnyi választott GM liszt, amennyit felvesznek a zöldségek. (Liszt nélkül készítve néhány evőkanálnyi egész zab)
- 1-2 gerezd fokhagyma – elhagyható
- 2-3 evőkanálnyi zsiradék
- Víz vagy csontlé
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket reszeljük le nagy lyukú reszelőn, és nyomkodjuk ki egy kicsit. Adjuk hozzá a tojást vagy csak a tojás sárgáját és a lisztet. A fokhagymagerezdeket préseljük át, és adjuk hozzá a masszához.
Amennyiben tojás vagy liszt nélkül készítjük: felmelegített folyadék egy részében keverjük el a chia magot és a nyers zabot, és várjunk 10 percet, hogy a zselés állag kialakulhasson, majd keverjük hozzá a zöldségekhez.
Alacsony lángon, első percekben fedő alatt süssük, majd vegyük le a fedőt. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a tócsni.