fbpx

Tanácsok a laborvizsgálatra való felkészüléshez

vérvétel

Hol végezzük a vizsgálatot?

Magyarországon minden vérvételi pont és laboratórium csak hivatalos engedéllyel dolgozhat, így az eredmény hiteles, bárhol kérjük a vizsgálatot. Egyes laboratóriumok 1-1 paraméterről egymástól eltérő adatot adhatnak ki, mert más módszertannal dolgoznak, ezért a mértékegységek vagy a referencia tartományok különbözőek lehetnek. Ha egy laborérték változását szeretnénk nyomon követni hosszabb távon, akkor lehetőség szerint mindig ugyanabba a laborba menjünk vissza. A különböző laborokban mért adatok megnehezíthetik az eredmények összehasonlíthatóságát.

Fontos-e a vérvétel időpontja?

Javasoljuk a vérvételt a reggeli/délelőtti órákra időzíteni. Sok tétel referencia tartománya  reggeli/délelőtti és legtöbbször az éhgyomri értékekhez van igazítva (pl. hormonok, vércukor). Ha egy paraméter, pl. a pajzsmirigyre ható TSH értékét szeretnénk néhány havonta monitorozni, hasznos, ha körülbelül ugyanabban a reggeli órában nézetjük rendszeresen.

A női hormonokat mindig a ciklus napjaihoz igazítva vizsgáljuk, itt kritikusan fontos, hogy a megfelelő napokat válasszuk ki (a ciklus 3-5. és 21-23. napja között). 

Ehetünk-e a vérvétel előtt?

A vércukor vizsgálatot éhgyomorral kötelező elvégezni. Az étkezés más paraméterekre is hatással lehet, például a vérzsírok szintjére is. A laborparaméterek többségének a határértéke éhgyomri állapothoz van igazítva.

Hány órán át ne együnk a vérvétel előtt, ha fontos az éhgyomri mintavétel?

A vérvételt 12 óra éhezést követően javasolt végeztetni. Ha lehetséges, előző este csak egy könnyebb vacsorát fogyasszunk.

Ihatok-e a vérvétel előtt?

Vérvétel előtt mindenképpen javasolt folyadékot fogyasztani. Egy átlagos testalkatú ember esetében 2.5-3 dl vizet javasolt inni, hogy a szervezet folyadékterei rendeződjenek. Ha nem iszunk, akkor a vérünk a kelleténél sűrűbb állagú lehet. A sűrűbb állag megnehezítheti a vérvételt, továbbá fals adatokat adhat egyes vizsgálni kívánt paraméterekről. A folyadék lehet csapvíz, vagy szénsavmentes ásványvíz. Tea, kávé, üdítők, vagy gyümölcslé fogyasztását nem javasoljuk. Alkoholos italok fogyasztását a laborvizsgálatot megelőző 3-4 napban javasolt szüneteltetni.

Elmenjek-e a vérvételre, ha betegek vagyok? 

Amennyiben egy akut betegség (pl. egy megfázás) áll fenn, akkor ajánlott inkább elhalasztani a vizsgálatot. Ha ez nem megoldható, akkor mindenképpen jelezzük ezt a vérvételnél és az orvosunk felé is. Ez azért fontos, mert egyes paraméterek nagyon érzékenyek, és egy enyhébb vírusfertőzésre is reagálnak, amit figyelembe kell venni az eredmények értelmezésénél.

Bevehetjük-e a gyógyszereinket a vérvétel előtt?

Ezt a kérdést minden esetben a kezelőorvossal kell egyeztetni. Amennyiben erre nincsen lehetőség, akkor kérdezzük meg a laboratóriumot. A laboratórium orvosa tudja, hogy az adott gyógyszer hatással lesz-e a vérvételre. Ha bevetted reggel a gyógyszert, azt mindenképpen jelezd a vérvételnél és az orvosod felé is, hogy a laboreredmény értelmezésénél ezt figyelembe vegyék. 

Hogyan hat a sport, vagy a fizikai munka a vérvételre?

Lehetőség szerint kerüljük el a vérvétel előtti 1-2 napon az erős fizikai megerőltetést. Ha ez nem lehetséges, jelezd a vérvételen és az orvosnak is, mert néhány értékre hatással lehet.

Milyen szabályok vonatkoznak a vizelet vizsgálatára?

Fontos, hogy a vizeletmintát steril eszközbe gyűjtsük össze – például gyógyszertárban kapható gyűjtőedénybe. A mintavétel reggel, az első vizeletből történjen. A megfelelő tisztasági állapot eléréséhez egy esti fürdés elegendő. Reggel esetleg egy tiszta vizes lemosás lehetséges, ha biztosra akarunk menni. Ha nem muszáj, nem javasolt menstruáció alatti vizeletminta leadása, ha erre mégis szükség van, jelezd a minta leadásakor és az orvosodnál.

Mi az a középsugaras mintavétel a vizeletnél?

A vizelet nagyjából első ⅓-át érdemes kiengedni a vécébe. A második ⅓ rész kerüljön a mintavételi edénybe, ez a mennyiség elég szokott lenni a laboratórium részére.

Terheléses vércukor vizsgálatnál mire figyelnünk?

A vizsgálat előtti napon kerüljük az erős fizikai megterhelést. Hasznos, ha a reggel stresszmentesen telik. Reggel, a vizsgálat előtt javasolt 3 deciliter víz fogyasztása. A 3 vagy 5 pontos vizsgálati időpontok között az alábbiakra figyeljünk: a 30 perces vagy 1 órás szünet során lehetőség szerint kerüljük a stresszhelyzeteket, és 1-1,5 dl víznél többet ne igyunk, mivel a túl sok víz felhigítja a vért, és meghamisíthatja az eredményt. Ha egyáltalán nem iszunk, az sem szerencsés, mert az is fals eredményt hozhat.

Szerző: Lányi Kata