fbpx

Buteyko légzéstechnikával az egészségért

A helyes légzés kulcsfontosságú tényező egészségünk megőrzése szempontjából. Fokozza a sejtek oxigénfelvételét, biztosítja a pihentető alvást, és lecsendesíti az elmét. Javítja továbbá az agy vérellátását, ezáltal jobban tudunk koncentrálni és javul az általános energiaszintünk. Napjainkban a légzés természetes folyamatát megzavarta a krónikus stressz, a mozgásszegény, ülő életmód, a feldolgozott ételek túlzott fogyasztása, az erőnlét hiánya, melyek mind hozzájárulnak a diszfunkcionális légzésminták kialakulásához. A rendellenes légzésminták (azon túl, hogy bármely szervet érintve szerteágazó tüneteket okozhatnak) a szorongással küzdők 75%-át érintik. A szorongás leküzdése, illetve egyéb testi tünetek megszüntetése céljából kulcsfontosságú a megfelelő légzés helyreállítása.

 

A „kevesebb több” gondolatot a légzéssel kapcsolatban először Konstantin Buteyko ukrán orvos fogalmazta meg az 1950-es években Buteyko arra lett figyelmes krónikus betegek esetében, hogy állapotuk romlásával minden páciens légzése felgyorsult, hallhatóbbá, gyorsabbá vált, szájukon kezdték venni a levegőt, és többet sóhajtoztak. Feltételezte, hogy ha a betegségnek hatása van a légzésre, lehetséges, hogy a légzés is visszahat a betegségre. Először saját tünetei kapcsán kezdte el tudatosan lelassítani, lehalkítani légzését, melynek hatására csökkent a krónikus magas vérnyomása, és elmúltak a hosszú hónapok óta tapasztalt fájdalmai. Tapasztalatait összegyűjtve kidolgozta módszerét, melynek jótékony hatásait nem csak a légzészavarban szenvedő betegek esetében tapasztalta. Ezzel a módszerrel ismerkedhetnek meg a tanfolyamon résztvevők.

Milyen esetekben segíthet a Buteyko légzéstechnika elsajátítása?

  • Szorongás
  • Krónikus fáradtság
  • Asztma, légúti allergiák
  • Horkolás, alvási apnoe 
  • Szív és érrendszeri problémák
  • Cukorbetegség 
  • Túlsúly
  • Tanulási nehézségek, ADHD
  • Szorongás
  • Állóképesség javítása, sportolóknál teljesítmény fokozása

Egyéni Buteyko légzéstréning programcsomag

65 000 Ft/4 alkalom (4×60 perc)

Személyesen vagy online formában

A tanulók a négy hét során megismerkednek a légzés testi-lelki hatásaival, hatásmechanizmusával. Képzett vezető folyamatos támogatása mellett lépésről-lépésre állítják vissza a helyes légzés mintákat. Ehhez kulcsfontosságú a rendszeres, mindennapos gyakorlás.

Gyakorlás hatására fokozatosan megtapasztalhatják, ahogyan növekszik az erőnlét, állóképesség, csökkennek a zavaró testi és pszichés tünetek. 

Csomag tartalma 

Előzetes konzultáció alkalmával lehetőség van az egyéni célok, motiváció átbeszélésére, továbbá a tanfolyammal kapcsolatos kérdések feltevésére.

  1. alkalom – A módszer bemutatása, állapotfelmérés, diszfunkcionális légzésminták azonosítása, gyakorlás, célzott légzőgyakorlatok 
  2. alkalom – Bevezetés a légzés biokémiájába, gyakorlás, célzott légzőgyakorlatok
  3. alkalom – Bevezetés a légzés biomechanikájába, gyakorlás, célzott légzőgyakorlatok
  4. alkalom – Légzés pszichológiai aspektusai, összefüggés a légzés és pszichés tünetek között – gyakorlás, célzott légzőgyakorlatok

További igénybe vehető szolgáltatások a légzés regenerálására