fbpx
Cookiebeállítások módosítása

Itt beállíthatja, hogy mely cookiek használatához járul hozzá.

Mindig aktív

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Nincs ilyen.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Nincs ilyen.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Nincs ilyen.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Nincs ilyen.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Nincs ilyen.

Hogyan működik jól és romlik el az emésztőrendszerünk? 2. rész

Az emésztőrendszer középső szakasza – a gyomor

Olvasási idő 5 perc

Milyen részekből épül fel a gyomor?

A gyomor sematikusan ábrázolt felépítése
A gyomor sematikusan ábrázolt felépítése (3)

Melyek a gyomor feladatai?

  • A táplálék befogadása
  • A táplálék rövid idejű tárolása
  • A táplálék kisebb fizikai egységekre bontása
  • A táplálék gyomornedvvel való elkeverése
  • A táplálék péppé alakítása – ez a pép az úgynevezett chymus
  • Gyomorsav és emésztőenzimek termelése – a gyomor fedősejtjei és fősejtjei
  • Fehérjék és kis mértékben a zsírok emésztésének megkezdése
  • Egyes mikrotápanyagok felvételéhez szükséges speciális anyagok termelése
  • A táplálékkal bejutó kórokozók semlegesítése
  • A chymus vékonybélbe való juttatása
  • Savas vegyhatású folyadék – sósav
  • Ionok
  • Pepszinogének és pepszin – fehérje emésztő inaktív és aktív enzim
  • Lipáz
  • Glikoproteinek (mucin, haptocorrin és intrinsik faktor)
  • Transzformáló növekedési faktor alfa
  • Amphiregulin
  • Heparinkötő epidermális növekedési faktor (EGF)
  • Hepcidin (vas felszívódáshoz elengedhetetlen)
  • Leptin

A gyomorsav

Az emberi gyomor naponta körülbelül 150 ml gyomorsavat (sósavat – HCl) termel, amelyet a gyomor fedősejtjei választanak ki. Két étkezés között a gyomornedv pH-ja 5 körül (enyhén savas közeg), az étkezés közben – egészséges emésztőrendszeri funkciók mellett – 1,5 és 3,5 közötti pH-n mozog (erősen savas közeg).

Miért jó, ha erős a gyomorsav?

A gyomorszáj akkor van zárva, ha erős a gyomorsav.

Ha erős a gyomorsav, gyorsabb az emésztés, hamarabb kiürül a gyomor.

Az alsó gyomorgyűrű csak akkor engedi ki az ételt, ha az kellőképpen kicsi méretű (sikeres gyomor emésztés).

Ha hamarabb kiürül a gyomor, nincsen ideje erjedni az ételnek, kevesebb gáz termelődik.

Ha az étel gyorsan emésztődik, nem keletkeznek gázok, nincsen kellemetlen teltségérzet, és kisebb eséllyel jut vissza az étel a nyelőcsőbe (reflux).
A gyomorsav képes a nagyon komplex felépítésű fehérjék szerkezetének bontására – ezt a folyamatot hívjuk denaturációnak. Ezzel kezdődik a fehérje emésztés folyamata. A gyomorsavban lévő hidrogén atom képes károsítani a kórokozókat, ezzel fertőtleníti a táplálékot, védve a szervezetet a súlyos fertőzésektől, illetve a vékonybél és vastagbél flóra egyensúlyának felborulásától. Ha a vékonybél flórája felborul, akkor azt kontaminált vékonybél szindrómának, SIBO-nak hívjuk.

TIPP: A gyomorsav étkezés közbeni erősítése segít megakadályozni a SIBO kialakulását.

A gyomorsav kiválasztása az étkezést kezdetét követő nagyjából 50-60. percben a legintenzívebb, a 2. óra végére már közel az éhgyomri állapothoz hasonló a gyomorsav kiválasztás mértéke.

Tipp: Az étkezést követő 1,5 – 2 órában kerülje a nagy mennyiségű folyadék, ne oldja fel a gyomorsav erősségét.

Pepszinogének - pepszin

Elsősorban a gyomor fősejtjei termelik a pepszinogén I. és II. enzimeket, amelyek a termelődésük pillanatában még inaktívak. 3,5 pH alatti gyomorsav jelenlétében indul meg a jelentős szintű aktiválódásuk pepszinné, amely már képes ellátni feladatát: a fehérjék bontását. 5 pH felett visszafordíthatatlanul elveszti aktivitását, 7 pH felett pedig már denaturálódik. Emiatt fontos az, hogy evés közben minél erősebben savas legyen a gyomornedv.

Tipp: Minden olyan étel vagy ital, amely sós, savanyú, keserű vagy csípős, elősegíti az erős gyomorsav termelődését, ezzel pedig a fehérjék emésztését.

A fehérjék szerkezetének ábrázolása
A fehérjék szerkezetének ábrázolása (4)

A gyomorban termelődő lipáz feladata a zsírok bontása, ez az enzim gyengén savas környezetben aktív. Az erős gyomorsav jelenlétében tehát nem működik jól, ezért csak nagyon csekély mennyiséget bont le a zsírokból a gyomorban.

A nyálból származó nyál-amiláz addig bontja a szénhidrátot, amíg az összes amilázt hatástalanná nem teszi a gyomorsav a gyomorban.

B12 vitamin (kobalamin)

A B12 vitamin felszívódása egy több lépésből álló, komplex folyamat. Állati fehérjékből nyerjük ki, amelyekhez jól működő gyomor és vékonybél emésztésre van szükség. A nyál védő fehérjét (haptocorrin) kapcsol a B12 vitaminhoz, hogy megvédje azt a gyomorsavtól. Ez a védő fehérje a vékonybélben bomlik le a B12 vitaminról. A gyomor fedősejtjei intrinzik faktor nevű anyagot termelnek, amely a vékonybélben kapcsolódik a vitaminhoz. Erre a faktorra szüksége van a B12 vitaminnak, hogy fel tudjon szívódni a vékonybélen keresztül. Az emésztési funkció zavara felelős lehet a B12 vitamin hiányáért is.

A gyomor belsejét védő nyálka, azaz mucin borítja, amelyet a gyomor mucin termelő sejtjei termelnek. Ez a nyálka védi meg a gyomrot a savas gyomornedvtől. A nyálka nélkül a gyomor fala károsodna a savas vegyhatás miatt. A nyálkahártya mucin rétege csak a savas környezettől védi meg a gyomorfalat, a lúgos hatásokat nem tudja kivédeni. Ez a tulajdonsága akkor okoz problémát, amikor a vékonybél tartalma visszafolyik (refluxál) a gyomorba. A lúgos vegyhatású vékonybélnedv ekkor felmaródásokat hozhat létre a gyomor nyálkahártyáján. A felmaródott nyálkahártyát ezután már a gyomorsav is képes irritálni – ezt a visszafolyást hívják a köznyelvben “epés refluxnak”.

Hogyan ürül ki az étel a gyomorból?

A gyomortartalom kiürülését a gyomor pH-ja szabályozza. Csak akkor nyílik meg az alsó gyomorgyűrű (pylorus) és engedi át a gyomorpépet, ha a gyomorban lévő közeg elég savas. Egyszerre csak kis mennyiségű táplálék juthat a vékonybélbe, ennek szabályozásáért elsősorban a vagus ideg felel. Ha nem elég erős a gyomorsav, lassabban ürül ki a gyomor, és ez sok kellemetlen tünettel járhat:

  • kellemetlen teltségérzet
  • az étel erjedése miatti gázok – puffadás a gyomorban
  • az étel erjedése miatti gázok – böfögés
  • a gázok fizikai nyomása miatt a gyomortartalom visszafolyhat a nyelőcsőbe is – a gázok felgyűlése így akár a köznyelvben a “reflux”-ként emlegetett állapotot (GERD) hozhatja létre.

A cikk írásához a szakmai alapot a Tulassay Zsolt által szerkesztett Gasztroenterológia szakkönyv biztosította – 2023. Medicina Kiadó

3. slideplayer.hu/slide/2144243/

4. https://www.marathontime.hu/feherje-kerdes-valasz-mikor-mennyit-miert

Szerző: Lányi Kata