fbpx

Hogyan működik jól és romlik el az emésztőrendszerünk? 2. rész

Az emésztőrendszer középső szakasza – a gyomor

Olvasási idő 5 perc

Milyen részekből épül fel a gyomor?

A gyomor sematikusan ábrázolt felépítése
A gyomor sematikusan ábrázolt felépítése (3)

Melyek a gyomor feladatai?

  • A táplálék befogadása
  • A táplálék rövid idejű tárolása
  • A táplálék kisebb fizikai egységekre bontása
  • A táplálék gyomornedvvel való elkeverése
  • A táplálék péppé alakítása – ez a pép az úgynevezett chymus
  • Gyomorsav és emésztőenzimek termelése – a gyomor fedősejtjei és fősejtjei
  • Fehérjék és kis mértékben a zsírok emésztésének megkezdése
  • Egyes mikrotápanyagok felvételéhez szükséges speciális anyagok termelése
  • A táplálékkal bejutó kórokozók semlegesítése
  • A chymus vékonybélbe való juttatása
  • Savas vegyhatású folyadék – sósav
  • Ionok
  • Pepszinogének és pepszin – fehérje emésztő inaktív és aktív enzim
  • Lipáz
  • Glikoproteinek (mucin, haptocorrin és intrinsik faktor)
  • Transzformáló növekedési faktor alfa
  • Amphiregulin
  • Heparinkötő epidermális növekedési faktor (EGF)
  • Hepcidin (vas felszívódáshoz elengedhetetlen)
  • Leptin

A gyomorsav

Az emberi gyomor naponta körülbelül 150 ml gyomorsavat (sósavat – HCl) termel, amelyet a gyomor fedősejtjei választanak ki. Két étkezés között a gyomornedv pH-ja 5 körül (enyhén savas közeg), az étkezés közben – egészséges emésztőrendszeri funkciók mellett – 1,5 és 3,5 közötti pH-n mozog (erősen savas közeg).

Miért jó, ha erős a gyomorsav?

A gyomorszáj akkor van zárva, ha erős a gyomorsav.

Ha erős a gyomorsav, gyorsabb az emésztés, hamarabb kiürül a gyomor.

Az alsó gyomorgyűrű csak akkor engedi ki az ételt, ha az kellőképpen kicsi méretű (sikeres gyomor emésztés).

Ha hamarabb kiürül a gyomor, nincsen ideje erjedni az ételnek, kevesebb gáz termelődik.

Ha az étel gyorsan emésztődik, nem keletkeznek gázok, nincsen kellemetlen teltségérzet, és kisebb eséllyel jut vissza az étel a nyelőcsőbe (reflux).
A gyomorsav képes a nagyon komplex felépítésű fehérjék szerkezetének bontására – ezt a folyamatot hívjuk denaturációnak. Ezzel kezdődik a fehérje emésztés folyamata. A gyomorsavban lévő hidrogén atom képes károsítani a kórokozókat, ezzel fertőtleníti a táplálékot, védve a szervezetet a súlyos fertőzésektől, illetve a vékonybél és vastagbél flóra egyensúlyának felborulásától. Ha a vékonybél flórája felborul, akkor azt kontaminált vékonybél szindrómának, SIBO-nak hívjuk.

TIPP: A gyomorsav étkezés közbeni erősítése segít megakadályozni a SIBO kialakulását.

A gyomorsav kiválasztása az étkezést kezdetét követő nagyjából 50-60. percben a legintenzívebb, a 2. óra végére már közel az éhgyomri állapothoz hasonló a gyomorsav kiválasztás mértéke.

Tipp: Az étkezést követő 1,5 – 2 órában kerülje a nagy mennyiségű folyadék, ne oldja fel a gyomorsav erősségét.

Pepszinogének - pepszin

Elsősorban a gyomor fősejtjei termelik a pepszinogén I. és II. enzimeket, amelyek a termelődésük pillanatában még inaktívak. 3,5 pH alatti gyomorsav jelenlétében indul meg a jelentős szintű aktiválódásuk pepszinné, amely már képes ellátni feladatát: a fehérjék bontását. 5 pH felett visszafordíthatatlanul elveszti aktivitását, 7 pH felett pedig már denaturálódik. Emiatt fontos az, hogy evés közben minél erősebben savas legyen a gyomornedv.

Tipp: Minden olyan étel vagy ital, amely sós, savanyú, keserű vagy csípős, elősegíti az erős gyomorsav termelődését, ezzel pedig a fehérjék emésztését.

A fehérjék szerkezetének ábrázolása
A fehérjék szerkezetének ábrázolása (4)

A gyomorban termelődő lipáz feladata a zsírok bontása, ez az enzim gyengén savas környezetben aktív. Az erős gyomorsav jelenlétében tehát nem működik jól, ezért csak nagyon csekély mennyiséget bont le a zsírokból a gyomorban.

A nyálból származó nyál-amiláz addig bontja a szénhidrátot, amíg az összes amilázt hatástalanná nem teszi a gyomorsav a gyomorban.

B12 vitamin (kobalamin)

A B12 vitamin felszívódása egy több lépésből álló, komplex folyamat. Állati fehérjékből nyerjük ki, amelyekhez jól működő gyomor és vékonybél emésztésre van szükség. A nyál védő fehérjét (haptocorrin) kapcsol a B12 vitaminhoz, hogy megvédje azt a gyomorsavtól. Ez a védő fehérje a vékonybélben bomlik le a B12 vitaminról. A gyomor fedősejtjei intrinzik faktor nevű anyagot termelnek, amely a vékonybélben kapcsolódik a vitaminhoz. Erre a faktorra szüksége van a B12 vitaminnak, hogy fel tudjon szívódni a vékonybélen keresztül. Az emésztési funkció zavara felelős lehet a B12 vitamin hiányáért is.

A gyomor belsejét védő nyálka, azaz mucin borítja, amelyet a gyomor mucin termelő sejtjei termelnek. Ez a nyálka védi meg a gyomrot a savas gyomornedvtől. A nyálka nélkül a gyomor fala károsodna a savas vegyhatás miatt. A nyálkahártya mucin rétege csak a savas környezettől védi meg a gyomorfalat, a lúgos hatásokat nem tudja kivédeni. Ez a tulajdonsága akkor okoz problémát, amikor a vékonybél tartalma visszafolyik (refluxál) a gyomorba. A lúgos vegyhatású vékonybélnedv ekkor felmaródásokat hozhat létre a gyomor nyálkahártyáján. A felmaródott nyálkahártyát ezután már a gyomorsav is képes irritálni – ezt a visszafolyást hívják a köznyelvben “epés refluxnak”.

Hogyan ürül ki az étel a gyomorból?

A gyomortartalom kiürülését a gyomor pH-ja szabályozza. Csak akkor nyílik meg az alsó gyomorgyűrű (pylorus) és engedi át a gyomorpépet, ha a gyomorban lévő közeg elég savas. Egyszerre csak kis mennyiségű táplálék juthat a vékonybélbe, ennek szabályozásáért elsősorban a vagus ideg felel. Ha nem elég erős a gyomorsav, lassabban ürül ki a gyomor, és ez sok kellemetlen tünettel járhat:

  • kellemetlen teltségérzet
  • az étel erjedése miatti gázok – puffadás a gyomorban
  • az étel erjedése miatti gázok – böfögés
  • a gázok fizikai nyomása miatt a gyomortartalom visszafolyhat a nyelőcsőbe is – a gázok felgyűlése így akár a köznyelvben a “reflux”-ként emlegetett állapotot (GERD) hozhatja létre.

A cikk írásához a szakmai alapot a Tulassay Zsolt által szerkesztett Gasztroenterológia szakkönyv biztosította – 2023. Medicina Kiadó

3. slideplayer.hu/slide/2144243/

4. https://www.marathontime.hu/feherje-kerdes-valasz-mikor-mennyit-miert

Szerző: Lányi Kata