Hogyan működik jól és romlik el az emésztőrendszerünk? 3. rész
Az emésztőrendszer középső szakasza – a vékonybél
Olvasási idő 5 perc
Hogyan épül fel a vékonybél?
A gyomor a vékonybél patkóbél szakaszába torkollik. A vékonybél további szakaszai: éhbél és csípőbél, egészen a vékony és vastagbél közötti záró billentyűig.
A vékonybél falát nyálkahártya béleli, amely szelektíven engedi át a béltartalmat a mögötte futó vérerekbe. A bélfal erősen ráncos és bolyhok találhatóak a felületén. Ezeken helyezkednek el a bélhámsejtek, amelyeken kis sejt kinövések (kefeszegélyek, azaz mikrovillusok) találhatóak. A bolyhok és kefeszegélyek miatt a vékonybél felülete nagymértékben megnagyobbodik és bőven kínál helyet a tápanyag felszívódására.
Emésztés a vékonybélben
Az emésztés jelentős része a vékonybélben zajlik. Itt adódnak hozzá a gyomorból érkező péphez a hasnyálmirigyből származó emésztőenzimek, a májból/epehólyagból származó epe és a vékonybél sejtek által termelt emésztőnedvek. Az így létrejött vékonybélnedv tartalmazza a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztéséhez szükséges enzimeket.
Hogyan szívódik fel a tápanyag a vékonybélben?
Ahogy a lenti ábrán is látható, a vékonybél tartalmát a test vérhálózatától 1 rétegnyi sejt választja el. Ezen rendkívül vékony sejtrétegének az a funkciója, hogy áteressze a táplálékot a megemésztett ételből, illetve, hogy megvédje a vért a kórokozóktól és az emésztetlenül maradt ételmaradéktól. A sejtek falán transzport útvonalak vannak jelen, amelyeken keresztül képes a táplálék bejutni a sejtekbe. Ugyanilyen útvonalon jut ki a sejtből a tápanyag a kapillárisok felé is. Ezeken csak nagyok kicsike, legfeljebb 8 000 dalton molekula méretű anyag juthat át, ami már szabad szemmel nem látható méret.
A bélfal sejtek között nagyon szoros fehérje kötés alakul ki, amely nem engedi, hogy a sejtek közötti tér átjárható legyen nagy molekulák részére – ezeket a fehérje kötéseket hívjuk “tight junction” kötésnek.
Azonban bizonyos esetekben szükség van arra, hogy nagyobb molekulák is közlekedhessenek a bélfalon keresztül. A bélhámsejtek képesek termelni egy zonulin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes a szoros fehérje kötéseket időszakosan feloldani, átjárhatóvá téve a bélfalat a nagyobb molekulák számára.
A zonulin az eddig ismert egyetlen olyan anyag, amely képes a szoros fehérje kötések felbontására. A zonulin termelésének két legerősebb kiváltó ingere a glutén fehérje és a vékonybélben lévő bélbaktériumok. (7) Ha ezek az ingerek túl sokszor és hosszú ideig vannak jelen, akkor a szoros fehérje kötések visszafordíthatóan, de felbomlanak, és így jön létre a szivárgó bél szindróma. Ez az állapot lehet az alapja sokféle autoimmun probléma kialakulásának. (8) A glutén elhagyására emiatt sokszor azok is jól reagálnak, akiknél nem mutatható ki a gluténra való érzékenység semmilyen formája.
A SIBO (kontaminált vékonybél szindróma) esetén nagyon sok olyan baktérium képes megtelepedni a vékonybélben, amelyek nem a normál baktériumflóra részei. Ilyenkor is támadás alá kerülhetnek a szoros fehérje kötések.
TIPP: A SIBO megelőzése és visszatérésének megakadályozása a gyomorsav erősítése segítségével érhető el: minél erősebb a gyomorsav, annál kevesebb baktérium juthat a vékonybélbe.
A vékonybél 2 emésztés közötti tisztító hatású mozgása - Migráló mioelektromos komplex
Két étkezés között, amikor már nem található chymus a gyomorban és a vékonybélben, akkor 90-120 percenként működésbe lép a migráló mioelektromos komplex – MMC.
Ennek a mozgásnak a feladata, hogy a vékonybél megfelelően ki tudja üríteni az esetlegesen benne maradt ételmaradékot, és ne adjon táptalajt a vékonybélben élő baktériumoknak, gombáknak, vagy egyéb egysejtűeknek – ez tulajdonképpen egy nagytakarítás a vékonybélben minden étkezés után.
TIPP: Ha a szervezete alkalmas rá, akkor legalább 3,5-4 órán át ne fogyasszon ételt, hogy ez a tisztító mozgás végig tudjon futni a vékonybélben. Ez az igazi tisztítókúra, a SIBO megelőzésének egyik eszköze, ezért is mondja sok szakember, hogy nincsen szüksége speciális tisztítókúrára a szervezetnek.
Hol termelődik és tárolódik az epe?
A máj sejtjei naponta átlagosan 600 ml híg epét választanak ki. Az epe feladata a nagyobb zsírcseppek kisebbekre bontása – emulgeálása -, így nagyobb felületen teszi hozzáférhetővé a hasnyálmirigy zsírbontó enzimei számára a zsiradékot. A máj a méregtelenítési fázisok után az epébe csomagolja a szervezet számára nem szükséges, esetleg mérgező anyagokat – ezek a széklettel ürülnek ki. A megtermelt epe az epehólyagba jut, ahol az étkezések között tárolódik.
Az epehólyag és az epeutak mozgása
Az epe akkor kerül a vékonybélbe, amikor zsíros táplálék a patkóbélbe ürül. Az epe az epehólyagból az epehólyag vezetéken, majd a közös máj-epevezetéken keresztül jut a vékonybélbe.
A közös máj-epevezetéket a vékonybélbe való beszájadzásánál egy 4–6 mm vastagságú záróizom (Oddi-sphincter) veszi körül. Az esetek nagy részében a közös máj-epevezeték a hasnyálmirigy fő kivezető csövével együtt nyílik a patkóbélbe.
Tipp: Sose próbálkozzunk epekövek kiürítésével otthon, mert ha az epekő elindul és megakad egy olyan szakaszon, ahol gátolja a hasnyál kiürülését a hasnyálmirigyből, az akut hasnyálmirigy gyulladást eredményezhet, ami halálos kimenetelű is lehet.
Mi a hasnyálmirigy feladata?
A hasnyálmirigy működésének 90%-ban emésztőenzimeket termel (napi kb. 200-700 milliliter), melyek a vékonybélbe kerülnek.
Az enzimek mellett hormonok is termelődnek (inzulin, glükagon, pancreas polipeptid és szomatosztatin), amelyek segítenek a vércukorszint egyenletesen tartásában.
Az inaktív formában megtermelt emésztőenzimek csak a vékonybélben aktiválódnak. Ha már a hasnyálmirigyen belül aktívak lennének, magát a mirigyet is emészteni kezdenék. A vékonybél falának sejtjei által termelt enzim aktivizálja a hasnyálmirigy inaktív tripszinogén enzimjét aktív tripszinné. A tripszin pedig az összes inaktív enzimet aktiválja ezután.
Makrotápanyag neve |
Termelődés helye |
Enzim neve |
Enzim tulajdonsága |
Enzim feladata |
Fehérje emésztés |
Hasnyálmirigy enzimek |
Tripszin |
Inaktív, tripszinogén formában termelődik. Enteropeptidáz aktiválja |
Polipeptideket bont oligopeptidekké |
Kimotripszin |
Inaktív, kimotripszinogén formában termelődik. Tripszin aktiválja |
Polipeptideket bont oligopeptidekké |
||
Karboxipeptidáz |
Inaktív formában termelődik: Tripszin aktiválja |
Prokarboxipeptidáz, oligopeptidek bont tripeptidekké, dipeptidekké és aminosavakká |
||
Karboxipeptidáz |
Inaktív formában termelődik,
prokarboxipeptidáz: Tripszin aktiválja |
Rövid láncú petidek
hidrolízisét katalizálják |
||
Elasztáz |
Inaktív formában termelődik, proelasztáz: Tripszin aktiválja |
Fonalas fehérjéket (pl. elasztin) bont oligopeptidekké |
||
Vékonybél hámsejt enzimek |
Bélpeptidázok |
Entero-peptidázok, dipeptidázok aktiválják |
Tripeptideket és dipeptidek bont aminosavakká |
|
Szénhidrát emésztés |
Hasnyálmirigy enzim |
Hasnyál-Amiláz |
Klór-ionok aktiválják |
Keményítőt bont maltózra |
Vékonybél hámsejt enzimek |
Diszacharidáz vagy szacharáz |
|
Szacharózt bont glükózra és szőlőcukorra |
|
Diszacharidáz vagy laktáz |
|
Laktózt bont glükózra és galaktózra |
||
Diszacharidáz vagy maltáz |
|
Maltózt bont glükózra |
||
Zsírok emésztése |
Máj – epehólyag |
Epe |
|
Emulgeálja a zsírokat, aktiválja a lipázokat. |
Hasnyálmirigy |
Hasnyál – Triglicerid lipáz |
|
Triglicerideket érzékelve glicerinre és zsírsavakra bontja a zsírokat epe és kolipáz
segítségével |
|
Foszfolpáz A2 |
|
Katalizálja a zsírsavészterek hidrolízisét, szabad zsírsav és lipofoszfatidilkolin keletkezik |
||
Karboxilészteráz |
|
Bontja a koleszterin,
zsírban oldódó vitamin észtereit, tri-, di– és monoglicerideket. |
||
Kolipáz |
|
A triglicerid lipáz működését segíti, hogy a lipázt a lipid és a vizes fázis
felszínén rögzítse. |
Szerző: Lányi Kata
A cikk írásához a szakmai alapot a Tulassay Zsolt által szerkesztett Gasztroenterológia szakkönyv biztosította – 2023. Medicina Kiadó
5. https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9konyb%C3%A9l
6. http://physiology.elte.hu/eloadas/bev_biol_3/Elettan8_tapcsatorna_2017.pdf
7. Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases, Alessio Fasano, doi: 10.1111/j.1749-6632.2012.06538.x (PMCID: PMC3384703, NIHMSID: NIHMS366557, PMID: 22731712)
8. Celiac disease and autoimmune-associated conditions, Eugenia Lauret , Luis Rodrigo (PMID: 23984314, PMCID: PMC3741914 , DOI: 10.1155/2013/127589 )
9. https://www.jennalongoria.com/blog-archive/2017/01/18/leaky-gut-syndrome-9-signs-you-might-have-it
10. https://medicoverkorhaz.hu/blog/hogy-mukodik-a-maj/
11. https://www.webbeteg.hu/mediatar/emesztorendszer/81/hasnyalmirigy)