fbpx

Hogyan működik jól és romlik el az emésztőrendszerünk? 3. rész

Az emésztőrendszer középső szakasza – a vékonybél

Olvasási idő 5 perc

A vékonybél sematikusan ábrázolt felépítése
A vékonybél sematikusan ábrázolt felépítése (5)

Hogyan épül fel a vékonybél?

A gyomor a vékonybél patkóbél szakaszába torkollik. A vékonybél további szakaszai: éhbél és csípőbél, egészen a vékony és vastagbél közötti záró billentyűig.
A vékonybél falát nyálkahártya béleli, amely szelektíven engedi át a béltartalmat a mögötte futó vérerekbe. A bélfal erősen ráncos és bolyhok találhatóak a felületén. Ezeken helyezkednek el a bélhámsejtek, amelyeken kis sejt kinövések (kefeszegélyek, azaz mikrovillusok) találhatóak. A bolyhok és kefeszegélyek miatt a vékonybél felülete nagymértékben megnagyobbodik és bőven kínál helyet a tápanyag felszívódására.

A vékonybél falának sematikusan ábrázolt felépítése
A vékonybél falának sematikusan ábrázolt felépítése (6)

Emésztés a vékonybélben

Az emésztés jelentős része a vékonybélben zajlik. Itt adódnak hozzá a gyomorból érkező péphez a hasnyálmirigyből származó emésztőenzimek, a májból/epehólyagból származó epe és a vékonybél sejtek által termelt emésztőnedvek. Az így létrejött vékonybélnedv tartalmazza a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztéséhez szükséges enzimeket.

Hogyan szívódik fel a tápanyag a vékonybélben?

Ahogy a lenti ábrán is látható, a vékonybél tartalmát a test vérhálózatától 1 rétegnyi sejt választja el. Ezen rendkívül vékony sejtrétegének az a funkciója, hogy áteressze a táplálékot a megemésztett ételből, illetve, hogy megvédje a vért a kórokozóktól és az emésztetlenül maradt ételmaradéktól. A sejtek falán transzport útvonalak vannak jelen, amelyeken keresztül képes a táplálék bejutni a sejtekbe. Ugyanilyen útvonalon jut ki a sejtből a tápanyag a kapillárisok felé is. Ezeken csak nagyok kicsike, legfeljebb 8 000 dalton molekula méretű anyag juthat át, ami már szabad szemmel nem látható méret.

A bélfal sejtek között nagyon szoros fehérje kötés alakul ki, amely nem engedi, hogy a sejtek közötti tér átjárható legyen nagy molekulák részére – ezeket a fehérje kötéseket hívjuk “tight junction” kötésnek.

Azonban bizonyos esetekben szükség van arra, hogy nagyobb molekulák is közlekedhessenek a bélfalon keresztül. A bélhámsejtek képesek termelni egy zonulin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes a szoros fehérje kötéseket időszakosan feloldani, átjárhatóvá téve a bélfalat a nagyobb molekulák számára.

A zonulin az eddig ismert egyetlen olyan anyag, amely képes a szoros fehérje kötések felbontására. A zonulin termelésének két legerősebb kiváltó ingere a glutén fehérje és a vékonybélben lévő bélbaktériumok. (7) Ha ezek az ingerek túl sokszor és hosszú ideig vannak jelen, akkor a szoros fehérje kötések visszafordíthatóan, de felbomlanak, és így jön létre a szivárgó bél szindróma. Ez az állapot lehet az alapja sokféle autoimmun probléma kialakulásának. (8) A glutén elhagyására emiatt sokszor azok is jól reagálnak, akiknél nem mutatható ki a gluténra való érzékenység semmilyen formája.

A szivárgó bél állapot kialakulásának sematikus ábrázolása
A szivárgó bél állapot kialakulásának sematikus ábrázolása Dr. Axe által (9)

A SIBO (kontaminált vékonybél szindróma) esetén nagyon sok olyan baktérium képes megtelepedni a vékonybélben, amelyek nem a normál baktériumflóra részei. Ilyenkor is támadás alá kerülhetnek a szoros fehérje kötések.

TIPP: A SIBO megelőzése és visszatérésének megakadályozása a gyomorsav erősítése segítségével érhető el: minél erősebb a gyomorsav, annál kevesebb baktérium juthat a vékonybélbe.

A vékonybél 2 emésztés közötti tisztító hatású mozgása - Migráló mioelektromos komplex

Két étkezés között, amikor már nem található chymus a gyomorban és a vékonybélben, akkor 90-120 percenként működésbe lép a migráló mioelektromos komplex – MMC.
Ennek a mozgásnak a feladata, hogy a vékonybél megfelelően ki tudja üríteni az esetlegesen benne maradt ételmaradékot, és ne adjon táptalajt a vékonybélben élő baktériumoknak, gombáknak, vagy egyéb egysejtűeknek – ez tulajdonképpen egy nagytakarítás a vékonybélben minden étkezés után.

TIPP: Ha a szervezete alkalmas rá, akkor legalább 3,5-4 órán át ne fogyasszon ételt, hogy ez a tisztító mozgás végig tudjon futni a vékonybélben. Ez az igazi tisztítókúra, a SIBO megelőzésének egyik eszköze, ezért is mondja sok szakember, hogy nincsen szüksége speciális tisztítókúrára a szervezetnek.

Hol termelődik és tárolódik az epe?

A máj és epehólyag sematikusan ábrázolt felépítése
A máj és epehólyag sematikusan ábrázolt felépítése (10)

A máj sejtjei naponta átlagosan 600 ml híg epét választanak ki. Az epe feladata a nagyobb zsírcseppek kisebbekre bontása – emulgeálása -, így nagyobb felületen teszi hozzáférhetővé a hasnyálmirigy zsírbontó enzimei számára a zsiradékot. A máj a méregtelenítési fázisok után az epébe csomagolja a szervezet számára nem szükséges, esetleg mérgező anyagokat – ezek a széklettel ürülnek ki. A megtermelt epe az epehólyagba jut, ahol az étkezések között tárolódik.

Az epehólyag és az epeutak mozgása

Az epe akkor kerül a vékonybélbe, amikor zsíros táplálék a patkóbélbe ürül. Az epe az epehólyagból az epehólyag vezetéken, majd a közös máj-epevezetéken keresztül jut a vékonybélbe.

A közös máj-epevezetéket a vékonybélbe való beszájadzásánál egy 4–6 mm vastagságú záróizom (Oddi-sphincter) veszi körül. Az esetek nagy részében a közös máj-epevezeték a hasnyálmirigy fő kivezető csövével együtt nyílik a patkóbélbe.

Tipp: Sose próbálkozzunk epekövek kiürítésével otthon, mert ha az epekő elindul és megakad egy olyan szakaszon, ahol gátolja a hasnyál kiürülését a hasnyálmirigyből, az akut hasnyálmirigy gyulladást eredményezhet, ami halálos kimenetelű is lehet.

Mi a hasnyálmirigy feladata?

A hasnyálmirigy elhelyezkedésének és a vékonybélbe való beszájadzásának sematikus ábrázolása
A hasnyálmirigy elhelyezkedésének és a vékonybélbe való beszájadzásának sematikus ábrázolása (11)

A hasnyálmirigy működésének 90%-ban emésztőenzimeket termel (napi kb. 200-700 milliliter), melyek a vékonybélbe kerülnek.
Az enzimek mellett hormonok is termelődnek (inzulin, glükagon, pancreas polipeptid és szomatosztatin), amelyek segítenek a vércukorszint egyenletesen tartásában.

Az inaktív formában megtermelt emésztőenzimek csak a vékonybélben aktiválódnak. Ha már a hasnyálmirigyen belül aktívak lennének, magát a mirigyet is emészteni kezdenék. A vékonybél falának sejtjei által termelt enzim aktivizálja a hasnyálmirigy inaktív tripszinogén enzimjét aktív tripszinné. A tripszin pedig az összes inaktív enzimet aktiválja ezután.

Makrotápanyag neve

Termelődés helye

Enzim neve

Enzim tulajdonsága

Enzim feladata

Fehérje emésztés

Hasnyálmirigy enzimek

Tripszin

Inaktív, tripszinogén formában termelődik. Enteropeptidáz aktiválja

Polipeptideket bont oligopeptidekké

Kimotripszin

Inaktív, kimotripszinogén formában termelődik. Tripszin aktiválja

Polipeptideket bont oligopeptidekké

Karboxipeptidáz

Inaktív formában termelődik: Tripszin aktiválja

Prokarboxipeptidáz, oligopeptidek bont tripeptidekké, dipeptidekké és aminosavakká

Karboxipeptidáz

Inaktív formában termelődik, prokarboxipeptidáz:

Tripszin aktiválja

Rövid láncú petidek hidrolízisét katalizálják

Elasztáz

Inaktív formában termelődik, proelasztáz: Tripszin aktiválja

Fonalas fehérjéket (pl. elasztin) bont oligopeptidekké

Vékonybél hámsejt enzimek

Bélpeptidázok

Entero-peptidázok, dipeptidázok aktiválják

Tripeptideket és dipeptidek bont aminosavakká

Szénhidrát emésztés

Hasnyálmirigy enzim

Hasnyál-Amiláz

Klór-ionok aktiválják

Keményítőt bont maltózra

Vékonybél hámsejt enzimek

Diszacharidáz vagy szacharáz

 

Szacharózt bont glükózra és szőlőcukorra

Diszacharidáz vagy laktáz

 

Laktózt bont glükózra és galaktózra

Diszacharidáz vagy maltáz

 

Maltózt bont glükózra

Zsírok emésztése

Májepehólyag

Epe

 

Emulgeálja a zsírokat, aktiválja a lipázokat.

Hasnyálmirigy

HasnyálTriglicerid lipáz

 

Triglicerideket érzékelve glicerinre és zsírsavakra bontja a zsírokat epe és kolipáz segítségével

Foszfolpáz A2

 

Katalizálja a zsírsavészterek hidrolízisét, szabad zsírsav és lipofoszfatidilkolin keletkezik

Karboxilészteráz

 

Bontja a koleszterin, zsírban oldódó vitamin észtereit, tri-, diés monoglicerideket.

Kolipáz

 

A triglicerid lipáz működését segíti, hogy a lipázt a lipid és a vizes fázis felszínén rögzítse.

Szerző: Lányi Kata

A cikk írásához a szakmai alapot a Tulassay Zsolt által szerkesztett Gasztroenterológia szakkönyv biztosította – 2023. Medicina Kiadó

5. https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9konyb%C3%A9l

6. http://physiology.elte.hu/eloadas/bev_biol_3/Elettan8_tapcsatorna_2017.pdf

7. Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases, Alessio Fasano, doi: 10.1111/j.1749-6632.2012.06538.x (PMCID: PMC3384703, NIHMSID: NIHMS366557, PMID: 22731712)

8. Celiac disease and autoimmune-associated conditions, Eugenia Lauret  , Luis Rodrigo (PMID: 23984314, PMCID: PMC3741914 , DOI: 10.1155/2013/127589 )

9. https://www.jennalongoria.com/blog-archive/2017/01/18/leaky-gut-syndrome-9-signs-you-might-have-it

10. https://medicoverkorhaz.hu/blog/hogy-mukodik-a-maj/

11. https://www.webbeteg.hu/mediatar/emesztorendszer/81/hasnyalmirigy)